Faalangsttraining bij kinderen;
1-op-1 aanpak bij HIP

Heeft jouw kind grote moeite met toetsen, is het heel zenuwachtig voor spreekbeurten? En lukt het niet om een voldoende of een goed cijfer te halen, ondanks al het huiswerk maken en leren? Dan kan het zijn dat je kind last heeft van faalangst. Wij pakken dat aan, met 1-op-1 faalangsttraining op alle locaties van HIP.

Wat is faalangst?

Faalangst is letterlijk de angst om te falen als je iets moet presteren. Bij kinderen is dat vaak op school. Ondanks dat ze zich goed voorbereiden, zijn ze bang dat het niet lukt. Ze zitten dan vast in hun eigen gedachten: “Het zal wel niet lukken, ik krijg vast een black-out.”

Angst voor toetsen, spreekbeurt of een examen

Faalangst bij kinderen zien we op school als ze een toets moeten maken, een spreekbeurt houden of een examen doen. Er wordt iets van je kind verwacht en hij of zij wordt daarop beoordeeld. De angst dat ze het dan niet goed doen kan zo groot zijn, dat ze juist daardoor falen en onder hun niveau presteren. Het kan ze zelfs al belemmeren om een vraag te stellen aan een leerkracht tijdens de les. Faalangst bij kinderen kan hierdoor verstrekkende gevolgen hebben.

Zo herken je faalangst

Er zijn verschillende signalen waaraan je faalangst bij kinderen en pubers kunt herkennen zoals:

  • Niet aan een moeilijke taak beginnen of het alsmaar uitstellen
  • Snel opgeven en weinig zelfvertrouwen 
  • Verlegen, niets durven zeggen en teruggetrokken zijn
  • Veel piekeren
  • Een goede prestatie op ‘goed geluk’ schuiven

Pubers uiten faalangst ook vaak via lichamelijke klachten zoals misselijk, veel zweten, hyperventileren, buikpijn, slechte eetlust of stotteren.

Hoe weet ik of mijn kind faalangst heeft?

Wil je zeker weten of jouw kind ook faalangst heeft? Laat dan een faalangstonderzoek doen bij HIP. Na de aanmelding plannen we een intakegesprek met ouders en kind. We verzamelen dan zoveel mogelijk informatie, bekijken de leerprestaties en bespreken specifieke problemen. Ook vragen we door naar bepaalde situaties waarbij faalangst kan optreden. Daarnaast kijken we naar eventuele eerdere hulpverlening en brengen het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van het kind in kaart. Na dit onderzoek maken we een uitgebreid verslag met aanbevelingen en eventueel te nemen vervolgstappen. Jij weet dan of je kind faalangst heeft, en wat wij daaraan kunnen gaan doen.

Persoonlijke aanpak

Bij HIP kunnen we jouw kind na het onderzoek direct de juiste begeleiding bieden om met faalangst om te leren gaan. Dit doen we met persoonlijke faalangsttraining, geheel afgestemd op de situatie en angst(en) van jouw kind. Tijdens deze training leren we elk kind om de negatieve gedachten die stress, angst en onzekerheid veroorzaken, om te zetten naar positiviteit. Hierdoor wordt de angst voor een toets, spreekbeurt of examen minder en uiteindelijk zelfs weggenomen.

Zo werkt de faalangsttraining bij HIP

De faalangsttraining voor kinderen is mogelijk op alle vestigingen van HIP. Elke training is maatwerk en het aantal sessies afhankelijk van de mate van faalangst. Soms is één sessie, na de intake en het onderzoek, al voldoende, andere keren zijn langere trajecten nodig om van de faalangst af te komen. Een sessie zelf duurt 1 uur en wordt doorgaans eens per week gedaan. De kosten voor faalangsttraining zijn afhankelijk van het aantal sessies, meer daarover staat bij de tarieven en bij elke locatie.

Overwin jij ook jouw faalangst?

Heb jij last van stress bij toetsen op school? Ben je vaak zenuwachtig of durf je geen vragen in de klas te stellen? Dan kan het zijn dat je last hebt van faalangst. Dat is supervervelend, maar je kan jouw faalangst overwinnen. Met een faalangsttraining bij een van de HIP-locaties. Wil je dat ook? Bespreek dit dan eerst met je ouders en vraag of jij je voor een faalangstonderzoek mag aanmelden. Het intakegesprek is altijd met jou en je ouders. Daarna werken we in een plan uit hoe we jou kunnen helpen om te gaan met je faalangst zodat ook jij goed gaat presteren op jouw niveau.

Contact

Meer informatie of aanmelden? Contact

Onze locaties

Vind HIP bij jou in de buurt HIP locaties
Informatie aanvragen
030 303 66 08
Open chat
Stel hier je vraag