Remedial Teaching
Remedial teaching op de basisschool
Heeft je kind op de basisschool moeite met leren? Zijn er problemen in gedrag of in de sociaal-emotionele ontwikkeling? Dan kan extra ondersteuning via remedial teaching helpen. Bij HIP bieden we remedial teaching aan specifiek gericht op de behoefte van het kind zelf. Met een individuele aanpak omdat we geloven dat elk kind uniek is, en dus ook elk kind op zijn of haar eigen wijze begeleid moet worden. Dat doen we bij HIP, op een prettige en persoonlijke manier zodat ze zich snel op hun gemak voelen.
Wat is remedial teaching
Remedial teaching, vaak afgekort als RT, is de professionele begeleiding van een kind bij leerproblemen, gedragsproblemen of andere problemen in de ontwikkeling. Het is geen bijles waarbij specifiek de lesstof wordt behandeld. Met remedial teaching wordt een kind juist technieken aangeleerd waardoor ze beter kunnen omgaan met dat waar ze moeite mee hebben. Zoals leerstrategieën bij bijvoorbeeld dyslexie. Ook besteden we altijd veel aandacht aan het zelfvertrouwen van het kind. Dat ze successen ervaren, merken dat ze het zelf kunnen en daardoor (weer) zelfvertrouwen krijgen.
Voor wie?
Remedial teaching geven we aan kinderen die op de basisschool problemen ervaren met onder andere:
- Spelling en taal
- Lezen
- Rekenen
- Taakgericht werken, concentratie en motivatie
- Faalangst
- Begeleiding bij AD(H)D, PDD-NOS, etc.
- Dyslexie en dyscalculie
Remedial teaching bij HIP
Voordat kinderen in een traject met remedial teaching komen, hebben ze al heel vaak ervaren dat iets ‘niet goed gaat’. Een proces waarbij ze merken dat niet alles gaat zoals ze het willen, of waarbij ze merken dat ze iets niet kunnen zoals het wel van ze verwacht wordt. Dit heeft impact op hun zelfvertrouwen. Daarom zorgen wij er altijd voor dat we de kinderen begeleiden in een prettige, huiselijke sfeer. We zorgen dat ze zich bij ons op hun gemak voelen en helpen ze op de manier die voor hen werkt. Zo kunnen ze bij ons of bij onze remedial teachers, zichzelf zijn om vervolgens de beste versie van zichzelf te worden.
Aanpak met RT
Intake
Voordat een kind bij ons het RT-traject ingaat, bekijkt de remedial teacher waar de knelpunten zitten. Bij HIP pakken we dat grondig aan. Zo vindt er eerst een intakegesprek plaats, dan nemen we een aantal toetsen af, observeren we het gedrag en betrekken zo nodig ook de leerkracht erbij. Een uitgebreide inventarisatie waarmee we alle issues en moeilijkheden in kaart brengen.
Handelingsplan
Na deze inventarisatie stelt de remedial teacher een persoonlijk handelingsplan op voor de periode van ten minste drie maanden. In die periode krijgt je kind een of meerdere keren per week remedial teaching. Hierbij volgen we het handelingsplan waarbij we ook constant toetsen of aanpassingen nodig zijn. Ook wordt steeds gekeken of de voortgang in lijn is met de gestelde doelen uit het handelingsplan. Na die drie maanden kan de begeleiding verlengd worden.
Begeleiding bij HIP of op school
De begeleiding vindt plaats op een van de huiswerkinstituten van HIP of op de school zelf. In overleg met de leraren en schoolleiding kan dit ook onder schooltijd plaatsvinden. In beide gevallen maakt de remedial teacher gebruik van actuele methoden, materialen en software die aansluiten bij de belevingswereld en leerlijn van het kind zelf.
Remedial teaching bij HIP
Met remedial teaching van HIP ben je verzekerd van:
Begeleiding door een gecertificeerde remedial teacher
Uitgebreide intake
Persoonlijk en concreet handelingsplan
1-op-1 begeleiding in een rustige, huiselijke omgeving
Desgewenst RT op school
Remedial teaching op elke vestiging van HIP
Remedial Teaching is mogelijk op elke vestiging van HIP. Kijk op het kaartje hieronder welke locatie het meest dichtbij is. Of vraag ons voor RT op de school van je kind. Wil je meer weten over remedial teaching? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.
Aanmelden
Wil je jouw kind aanmelden voor remedial teaching bij HIP? Ga dan naar de locatiepagina van de HIP-vestiging bij jou in de buurt en meld je zoon of dochter aan via de ‘Contact-button’ of het Aanmeldformulier van die vestiging.