Geplaatst op 30 mei 2023

Cito heeft het niet altijd bij het juiste eind

Door: Petra van Hameren

Als je kind dit jaar in groep 8 zit, kun je er niet omheen: de Centrale Eindtoetsen van Cito die in April en Mei worden afgenomen. Het sluitstuk van de basisschool en de springplank naar de volgende stap; de brugklas van de middelbare school. Een spannende periode van verandering voor je kind en dus ook voor jou als ouder!

Waarom Cito Eindtoets?

Sinds enkele jaren is het advies van de leerkracht in groep 8 doorslaggevend voor het advies welk brugklastype het meeste past. Dat lijkt logisch want de juf of meester volgt je kind al langer en kan ook aspecten als motivatie en werkhouding meenemen in het oordeel. Toch worden de Cito Centrale Eindtoetsen nog steeds gebruikt als een bevestiging van dit advies. Deze wordt namelijk gezien als een objectieve onderbouwing van de kennis en vaardigheden van je kind op dat moment. En mocht de eindtoets hoger uitvallen dan kan het advies worden bijgesteld. Valt de uitslag lager uit, dan blijft het advies van de leerkracht staan.

80% van de gevallen juist advies

Cito geeft niet alleen advies o.b.v. de scores van je kind, maar volgt ook al meer dan 50 jaar de ontwikkeling van kinderen in de periode erna. En wat blijkt ? De Cito Eindtoets heeft het in 80% van de gevallen bij het juiste eind en adviseert dus in 4 van de 5 gevallen een passend brugklastype. Maar wacht eens even; dat betekent dat dus dat 20% van de adviezen, maarliefst één op de vijf gevallen, er ernaast zit. Wat betekent dat voor mijn kind? 

Soepele overgang naar de middelbare

Er is een groep leerlingen die meer tijd nodig heeft om hun volledige potentieel tot ontwikkeling te laten komen. Dat kan omdat ze bijvoorbeeld sociaal-emotioneel nog niet toe zijn aan de middelbare school of omdat er vertragende omstandigheden zijn opgetreden tijdens hun basisschool carrière. De politiek maakt zich dan ook sterk voor een soepele en flexibele overgang van leerlingen naar de middelbare school, omdat ieder kind zich in een ander tempo ontwikkelt. In 2018 is door de toenmalige minister Slob het traject 10-14 jaar ontwikkeld; een concept waarbij met behulp van een vloeiende leerlijn een zachtere landing in het voortgezet onderwijs wordt gegeven.

HIP 10-14 Academy

Wij bieden op de campus van HIP in Bilthoven en in Laren dit bijzondere concept aan onder de naam HIP 10-14 Academy. Je kind, in de leeftijd tussen 10 en 14 jaar, krijgt hier 1 op 1 les volgens de succesvolle HIP methode; op zijn of haar eigen tempo èn op het eigen niveau. We gaan daarbij uit van de manier waarop je kind het beste leerstof tot zich kan nemen; zijn of haar leertalenten. En dat loont; de afgelopen jaren is bij ons 100% geslaagd.

Meer info of een vrijblijvende kennismaking inplannen? Meer informatie vind je hier, bel ons op 030- 303 66 08 of info@hip.nl“>mail ons.

Met hippe groet,

Petra van Hameren

Contact opnemen

neem contact op met HIP
Wil je dit bericht delen?
Klik op één van deze kanalen
Informatie aanvragen
030 303 66 08
Open chat
Stel hier je vraag