3 tips om je kind te helpen relaxen

Sara van den Ven 5 min lezen
19-09-2024

3 tips om je kind te helpen relaxen

Als je kijkt naar de gigantische toename van stress-gerelateerde klachten, is het geen overbodige luxe om hier aandacht aan te besteden. Vooral voor de huidige generatie jongeren is dat een uitdaging:  keer op keer blijkt uit onderzoek dat de mentale gezondheid van onze jeugd nog nooit zo slecht is geweest als nu.

Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut. Ze deden onderzoek naar het welzijn van scholieren. Met name meisjes zeiden dat ze zich onder meer vaak zenuwachtig voelen, bang of ongelukkig zijn en dat ze zich slecht kunnen concentreren. De coronacrisis liet een enorme stijging van de problematiek zien. Maar we zien dus dat het in 2023 nog steeds zo is. Dat lijkt ook samen te hangen met het feit dat de druk door schoolwerk nog steeds heel hoog ligt, aldus onderzoeker Gonneke Stevens.

Stress en mentale gezondheid

Wat is eigenlijk de relatie tussen stress en mentale problematiek? Vooropgesteld: stress is een hele gezonde en natuurlijke reactie van het lichaam op uitdagende situaties. Stel: er raast  een auto op je af terwijl je het zebrapad oversteekt. Door de stressreactie (in feite een overlevingsmechanisme, ook wel bekend als de “fight-or-flight” reactie) reageert je lichaam razendsnel en spring je, zonder dat je er bewust over nadenkt, op tijd weg voor de aansnellende auto. Tijdens deze reactie worden hormonen zoals adrenaline en cortisol vrijgegeven. Als de auto daarna voorbijrijdt, haal je weer opgelucht adem en vervolg je je weg en daarbij daalt het gehalte van deze stresshormonen weer. Ervaar je echter continu onrust en maak je dus langdurend cortisol aan dan kan dit leiden tot een breed scala aan mentale gezondheidsproblemen, waaronder angststoornissen, depressie, stemmingswisselingen of burn-out.

Explosieve toename psychisch leed

Ook buiten Europa is het droevig gesteld met de emotionele weerbaarheid van jongeren: De American College Health Association vond explosieve toenames van psychische stoornissen onder Amerikaanse studenten van Generatie Z, zoals depressie en angststoornissen. Generatie Z’ of ‘Gen Z’ is de demografische groep geboren tussen ruwweg 1996 en 2012. Vanwege hun affiniteit met het internet worden zij gekarakteriseerd als ‘digitale inheemsen’: de eerste generatie die opgroeit met de smartphone aan de hand vastgelijmd. Technologische vooruitgang voorziet hen van allerlei mogelijkheden waardoor deze generatie relatief ondernemend, onafhankelijk en competitief is. Een gedreven generatie dus, voor wie op tijd uitchecken en relaxen niet vanzelfsprekend is.

Tips om beter met stress om te gaan

Natuurlijk is er niets mis met een gezonde dosis ambitie en werkdrift. Alleen wat gezond is voor de één is dat niet altijd voor de ander. Het is dus voor iedereen een kwestie van trial en error. Merk je dat je kind vaak onrustig is, slecht slaapt of lichamelijke klachten krijgt zoals buikpijn of hoofdpijn, kijk dan of je je kind kunt helpen de balans te bewaren.

  1.  Tijdig ontspannen: de kunst van het doseren kun je leren! Zorg dat je kind studeren afwisselt met ontspannen. De richtlijn is om ongeveer ieder uur zo’n 10 minuten pauze te nemen. Ga weg achter de boeken en haal bijvoorbeeld wat te drinken. Helemaal fijn is het om je huiswerk onder begeleiding te maken bij instituut HIP. Je leert effectiever op een plek die er helemaal voor is ingericht en waar je individueel wordt begeleid. En eenmaal thuisgekomen ben je gegarandeerd huiswerk-vrij. Meer tijd over dus voor sport en ontspanning!
  2. Stimuleer lichaamsbeweging Wandelen, fietsen, tegen een balletje trappen, dansen of padellen; alle beweging helpt! Hoe dan? Al bij matigintensief bewegen, komt er endorfine vrij in je brein. Dit stofje verlaagt je cortisolniveau, het hormoon dat stress veroorzaakt. En leuke bijkomstigheid: je wordt er vrolijk van, stukken positiever en enthousiaster. Regelmatig bewegen is dus niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je geest.
  3. Leer je kind niet teveel te vergelijken met anderen. De mens is een sociaal dier en zeker in de pubertijdsfase is het erg verleidelijk om jezelf te vergelijken met leeftijdsgenoten. Toch is het niet bepaald een recept voor geluk. Dat zegt psycholoog en onderzoeker Sonja Lyubomirski, die verbonden is aan de University of California. Haar ontdekking: hoe gelukkiger iemand is, des te minder aandacht hij of zij besteedt aan hoe anderen het doen. Ze schrijft in haar boek The how of happiness: ‘Sociale vergelijkingen zijn kwaadaardig. Ongeacht hoe succesvol, rijk of gelukkig je bent, is er namelijk altijd wel iemand die nog beter af is. En je kunt niet tegelijkertijd afgunstig en gelukkig zijn’. Omdat in deze tijd van Social media de halve wereld je referentiekader is, door de stroom aan post, reels en filmpjes, is het een extra grote uitdaging voor onze kids om te relativeren en niet teveel te focussen op het succes van anderen. Deze nieuwe wereld zou wel eens een belangrijke factor kunnen zijn waarom de mentale gezondheid van jongeren zo’n vrije val maakt.

Kortom: help je kind om regelmatig te relaxen! Dus stimuleer een gezonde balans tussen studeren en ontspanning, laat je kind regelmatig bewegen èn laat hem of haar stoppen met vergelijken. Jong geleerd, is immers oud gedaan!