Geplaatst op 20 juli 2022

Workshop bij HIP: Live, from Kiev

Door: Jeffrey Diemel

Leren weer leuk maken door een deskundige over de oorlog in Oekraïne te laten vertellen? Het is vast niet het eerste waar je aan denkt als je het hebt over ‘leuk op school’. Toch was dit een workshop op De School van HIP: een journalist die lange tijd in Kiev heeft gewoond, vertelde over Oekraïne en beantwoordde de vragen van onze leerlingen.

 

Docent en journalist uit Kiev

Anneleen Siebelink, een van onze VO-docenten in Laren en Bilthoven, organiseerde deze bijzondere workshop gegeven door Stef Heinink. Ze studeerden allebei geschiedenis waarna Stef naar Oekraïne verhuisde. Hij werd daar docent Engels en werkte als journalist vanuit zijn woonplaats Kiev voor Nederlandse en Belgische media als Novum, De Groene Amsterdammer, De Standaard en BNR.

Voor pubers

15 jaar woonde Stef in Oekraïne; in maart 2020 kwam hij weer terug naar Nederland. Anneleen sprak hem en zag een unieke kans om de leerlingen van HIP extra scholing te geven. Over geschiedenis, aardrijkskunde en politiek en alles wat met dit superactuele thema te maken heeft. Onderwerpen waar een puber normaal niet zo snel warm voor loopt. Maar verteld door iemand die het land en de cultuur jarenlang zelf heeft ervaren, is toch echt iets anders.

 

Vragen van kinderen

Per vestiging gaf Stef de workshop; een uur lang waarbij de dagopening en de eerste lessen plaatsmaakten voor dit unieke verhaal. Stef vertelde over Oekraïne, wat voor land het was, over de geschiedenis en de complexiteit daarvan. Vervolgens stelden de kinderen vragen. Die waren vooraf al verzameld door Anneleen zodat elk kind dat een vraag had, ook aan bod kon komen.

 

Meer dan journaals

Het verhaal van Stef was boeiend en indrukwekkend. De leerlingen, variërend van 12 tot 18 jaar, waren stuk voor stuk enorm betrokken en de aanwezige docenten onder de indruk van zijn kennis. Dit verhaal vertelde de kinderen meer dan alle journaals bij elkaar. Typisch dus een HIP-workshop die aanvullend op de 1-op-1-lessen de leerlingen nog meer bijbrengt.

 

Persoonlijke ontwikkeling, bij HIP

Bij HIP doen we namelijk meer dan het standaard lesrooster van de reguliere scholen. We besteden veel tijd en aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. We stimuleren kinderen hun talenten te ontdekken en interesses te uiten. Zodat ze hun blik verbreden en zichzelf verder ontwikkelen. Hiervoor gebruiken we verschillende tools, zoals de dagopeningen en workshops. Die dagopeningen worden verzorgd door afwisselend docenten en leerlingen, de workshops door experts van buiten. Zoals deze keer door Stef Heinink met zijn verhaal over Oekraïne. Live, from Kiev, gewoon bij De School van HIP.

 

Meer weten?

Met persoonlijk onderwijs en veel aandacht voor de individuele ontwikkeling van elk kind afzonderlijk maken we leren bij HIP dus weer leuk. Ook als het om zware of serieuze onderwerpen gaat. Wil jij dat ook voor jouw kind? Neem dan contact op en we praten snel verder!

Miriam

Wil je dit bericht delen?
Klik op één van deze kanalen
Informatie aanvragen
030 303 66 08
Open chat
Stel hier je vraag