Geplaatst op 3 november 2023

Interview Benine Kalff

Door: Petra van Hameren

‘Bij de 1 op 1 lesmethode van HIP moet je wel de focus houden’

Interview met oud-leerling van de School van HIP Benine Kalff

Afgelopen jaar zijn alle leerlingen van de School van HIP geslaagd, iets wat niet vanzelfsprekend is en waar we zeer trots op zijn! Een van de leerlingen die het tot het einde toe spannend hield was Benine. Zij had behoorlijk last van faalangst en ondermijnende gedachtes, waardoor het spannend was of ze de eindstreep zou halen. Hoe ze dit toch voor elkaar kreeg en daarmee iedereen emotioneerde, lees je in onderstaande interview. 

We spreken elkaar op de campus van HIP in Laren en naast mij zit een ogenschijnlijk zelfverzekerd en welbespraakt meisje. Dat schijn bedriegt wordt al snel duidelijk als ze open vertelt over haar faalangst. ‘Ik heb er altijd wel last van, maar tijdens de examenperiode kwam het negatieve stemmetje als een duveltje uit een doosje steeds naar boven; “je gaat het niet halen, je gaat het niet halen”, zei dat stemmetje telkens weer. Ik werd er super onzeker van.’

Benine zat destijds in 4 havo in Hilversum en het ging niet goed met haar, waardoor de cijfers lager werden. ‘Op skivakantie vertelde mijn ouders dat ze een particuliere school hadden uitgezocht voor me en daar was ik eerst niet zo blij mee. Ik moest natuurlijk mijn vrienden daar achterlaten en je mist ook de examenreis. Mijn ouders hebben bewust voor de School van HIP gekozen en niet voor andere particulieren scholen in de omgeving vanwege de 1 op 1 lesmethode. En ik merkte dat dit voor mij goed werkte, je moet namelijk wel je focus houden als je alleen met een docent zit en de docenten hier zijn goed. Zo verbeterde mijn cijfer voor Maatschappijwetenschappen in korte tijd van een 2,4 naar een goede 6.’ 

En haar faalangst? Benine groeide op met een oudere broer en zus die beide soepel door het vwo zijn gerold. ‘Onbewust ga je jezelf daarmee vergelijken en wil je dat ook. Mijn moeder probeerde me wel te helpen, maar dat was niet op een manier die ik op dat moment prettig vond. Hier bij HIP begeleiden ze ook bij het huiswerk en doe je ook je huiswerk op school, dat vond ik top. Zo had ik in de middag en avond echt vrij. Door de HIP methode heb ik in krap 1,5 jaar een 2 jaar schoolachterstand weggewerkt! Daarnaast hebben we ook twee prachtige schoolreizen gemaakt naar Barcelona en Valencia, waar we in de avond de vrijheid hadden om met de leerlingen te gaan eten: echt gezellig.’

‘Jeffrey, de directeur van de School van HIP, kende ik al uit Hilversum en hem sprak ik vaak over mijn onzekerheden. Hij stond altijd voor me klaar en vroeg regelmatig hoe het met me ging. Verder was Famke van Geschiedenis ook een topper: ik kon met haar over van alles praten. En de docenten weten hier hoe jij het beste de dingen leert. Bij mij werkt de droge stof niet, ik moet voorbeelden krijgen en dat weten docenten, waardoor ze je anders leren leren.’

De dag dat ze de uitslag kreeg zal ze niet snel vergeten. ‘Je zit in een aula met de andere leerlingen te wachten. Eén voor één worden de leerlingen door de voorzitter naar binnen geroepen en ik was door mijn faalangst super gestrest. In het kamertje hoorde ik dan eindelijk dat ik geslaagd was. Ik was waanzinnig opgelucht en blij toen het hoge woord eruit kwam! Bij mij waren naast mijn ouders ook Sari (mentor) en Jeffrey (directeur) van HIP mee en ik kan je vertellen; iedereen was zo blij voor me, dat niemand het droog gehouden heeft!’

Inmiddels geniet Benine van een tussenjaar waarin ze onder andere vrijwilligerswerk gaat doen in Namibië. Dank voor je openheid en dit mooie interview Benine en super veel plezier met je tussenjaar en op je verdere levenspad.

Petra van Hameren – Marketingmanager HIP

Wil je dit bericht delen?
Klik op één van deze kanalen
Informatie aanvragen
030 303 66 08
Open chat
Stel hier je vraag