WISC-V

De WISC-V (Wechsler Intelligence Scale for Children) is in Nederland de meest gebruikte test voor het beoordelen van de intelligentie van kinderen van 6 tot en met 16 jaar. Naast een totale IQ-score geeft het ook een breder beeld van de cognitieve mogelijkheden van uw kind.

Loopt het op school niet goed of blijven de schoolprestaties van je kind achter bij wat je redelijkerwijs mag verwachten? Dan kan een intelligentieonderzoek uitsluitsel bieden. Daarmee worden verschillende aspecten van de intelligentie van het kind onderzocht via vragen en opdrachten. We kijken hierbij naar meerdere onderdelen van het functioneren zoals begrip, inzicht en probleemoplossende vaardigheden. Dit onderzoek geeft aan wat de sterke kanten van je kind zijn en welke meer moeite kosten.

Wat test de WISC-V?

De WISC-V bestaat uit een aantal subtests die ieder andere vaardigheden meten. Zo toetsen we onder meer het werkgeheugen, de verwerkingssnelheid, de capaciteit tot redeneren, visueel-ruimtelijk inzicht en verbaal begrip. Het resultaat van deze testen geeft inzicht in verschillende cognitieve vaardigheden en geeft het totaal-IQ van dat moment weer.

WISC-V – Schooladvies

In groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs krijgt ieder kind een schooladvies. Welke methode daar ook voor gebruikt wordt, de uitkomst is niet altijd zoals verwacht of gehoopt. Wanneer je het niet eens bent met het schooladvies en je in gesprek wil gaan met de docent, is het belangrijk dat je dit goed voorbereid doet. Met argumenten en feiten. Een intelligentieonderzoek kan dan een heel goed, objectief en onafhankelijk hulpmiddel zijn.

Werkwijze

Voorafgaand aan de afname vindt er een intake plaats om de hulpvraag te bespreken. Vervolgens wordt de afname ingepland op één van onze HIP vestigingen. De WISC-V wordt individueel afgenomen. Dit duurt ongeveer twee en een half uur, afhankelijk van de behoeften en de spanningsboog van het kind. De uitslag wordt verwerkt in een duidelijke rapportage en lichten we toe in een persoonlijk eindgesprek. Dit geeft ouders inzicht en is ondersteunend bij bijvoorbeeld een vervolggesprek op school naar aanleiding van het gegeven schooladvies.

Aanvullend onderzoek mogelijk

De test kan zowel met pen en papier als digitaal afgenomen worden. Als er ook andere vragen zijn, kan deze test uitgebreid worden met aanvullend onderzoek. Zo krijgt u snel een compleet beeld van de capaciteiten en uitdagingen van uw kind.

Advies of hulp nodig?

Wil je meer dan alleen inzicht en handvatten voor het gesprek op school? Ook dan kun je bij ons terecht. Met HIP Diagnostiek & Advies hebben we tal van trainingen en therapieën die we individueel of in groepsverband kunnen aanbieden. Afhankelijk van de vraag en de uitkomsten van het onderzoek, zullen we adviseren hoe we jouw kind het beste kunnen helpen. Laat ons weten of je extra hulp kunt gebruiken en we plannen snel een gesprek in.

Meer tijd voor het schooladvies met HIP 10-14

Twijfel je niet aan het schooladvies maar wil je wel een ander, hoger schooladvies? Dan is HIP 10-14 een oplossing. Dat is onderwijs voor kinderen van groep 7 en 8 en voor de eerste en tweede van de middelbare school. In kleinere groepen krijgen ze meer tijd of meer uitdaging, net wat nodig is. Het schooladvies wordt nog even uitgesteld zodat ze de tijd hebben om zich verder te ontwikkelen en te groeien. Het advies dat ze later krijgen is niet gegarandeerd beter, maar je weet wel zeker dat het beter past bij jouw kind!

Waar naartoe voor een intelligentietest?

De intelligentietest en eventuele andere onderzoeken kunnen op de verschillende locaties van HIP uitgevoerd worden. Bespreek je vraag met ons en we kijken samen welke locatie mogelijk is.

Tarieven

Benieuwd naar de tarieven? Klik hier voor onze tarieven
Informatie aanvragen
030 303 66 08
Open chat
Stel hier je vraag