Profielkeuze & Studiekeuze

Weet jij wat je later worden wil? Als je nog geen idee hebt, ben je niet de enige. Op de middelbare school zijn er veel die niet weten welke richting ze moeten kiezen. Toch wordt die vraag steeds belangrijker. Al bij je profielkeuze, maar ook bij de studiekeuze in je eindexamenjaar. HIP Talent & Toekomst helpt je deze keuzes te maken. Je ontdekt wat jou drijft en welke unieke eigenschappen en talenten je hebt. Zodat jij het profiel of de studie kiest die bij jou past.

Talenten & Kwaliteiten

Zelf jouw talenten en kwaliteiten ontdekken is zo makkelijk nog niet. Daarom helpen wij je daarbij. Met onze aanpak krijg je inzicht in dat wat je diep van binnen echt graag doet, waar je wakker voor gemaakt mag worden en waar jij niet één, maar wel twee stappen harder voor gaat lopen. Zodat je straks een profiel of studie kiest vanuit je hart.

Wat wil jij?

Veel studiekeuzeprogramma’s werken met tests. Maar die worden meestal heel rationeel ingevuld omdat je toch rekening houdt met jouw omgeving zoals je ouders en vrienden. Wij gaan daarom met je in gesprek en laten jou nadenken over wat jij zelf vindt, denkt en voelt. Het gaat tenslotte over jouw toekomst!

Profielkeuzebegeleiding

In de bovenbouw kies je jouw examenvakken volgens een van de vier beschikbare profielen: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Elk profiel bereidt jou voor op verschillende studierichtingen. Welk profiel je kiest, hangt af van jouw persoonlijkheid en interesses. Maar op de leeftijd waarop je een profiel moet kiezen, weet je dat vaak nog niet. Daarom helpen wij je daarbij, met de profielkeuzebegeleiding van HIP Talent & Toekomst.

Zo werkt de begeleiding bij profielkeuze van HIP:

 • Op een locatie van HIP heb je eerst een vrijblijvend, kosteloos intakegesprek. 
 • Kies je voor deze begeleiding dan volgen vijf gesprekken van een uur om jouw identiteit te ontdekken.
 • Na afloop heb jij jezelf leren kennen; je weet wat jouw unieke persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten, interesses en drijfveren zijn en je ontvangt jouw persoonlijke eindrapportage. 

Waar word jij gelukkig van?

Halverwege de middelbare school al je profiel kiezen is best lastig. Je wordt misschien onbewust beïnvloed door het beroep van je ouders. Of door keuzes van vrienden. Maar als je nu al weet wat jouw talenten en eigenschappen zijn, dan is het meteen veel duidelijker welk profiel echt bij jou past. Daarom gaan we met elkaar in gesprek. Ontdekken wat voor type jij bent en waar jij gelukkig van wordt. Ben je een boekenwurm of een buitenmens? Haal je graag technische apparaten uit elkaar of werk je liever met mensen? Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter jij jouw profielkeuze maakt. Met meer kans op succes en geluk in je werk later!

 

Wat we bespreken

Tijdens de gesprekken focussen we ons op de volgende vragen:

 • Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?
 • Kernkwaliteiten en drijfveren
 • Talenten in kaart brengen
 • De invloed van anderen op jouw keuzes 
 • Wat is er allemaal mogelijk; onderzoek naar opleidingen
 • Hoe zet je de volgende stap

 

Eindrapportage profielkeuzeadvies

Na de gesprekken maken we een duidelijk en persoonlijk eindrapportage. In dit uitgebreide verslag verwerken we de resultaten van de gesprekken en geven we je een profielkeuzeadvies. Met dit rapport heb je een waardevol naslagwerk, niet alleen voor nu maar ook voor jouw toekomst!

Studiekeuzebegeleiding

Met de studiekeuzebegeleiding van HIP Talent & Toekomst leer jij jezelf kennen. Je weet straks wat jouw unieke persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten zijn, je bent je bewust van je interesses en wat jou motiveert. Dit geven we je na afloop ook mee in een persoonlijk en op maat geschreven eindrapportage waarin je een studiekeuzeadvies krijgt van gemiddeld 3 studierichtingen.

 

Zo werkt de studiekeuzebegeleiding van HIP:

 • Je start met een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek op een locatie van HIP. 
 • Kies je daarna voor onze begeleiding, dan plannen we vijf gesprekken van elk een uur waarin we jouw identiteit gaan ontdekken.
 • Bij het afrondende gesprek ontvang je van ons een persoonlijke eindrapportage. De conclusies daaruit en ons advies bespreken we met jou en eventueel met je ouders.

Maatwerk in aanpak

Onze aanpak in studiekeuzebegeleiding is nooit standaard. We werken altijd persoonlijk en kiezen uit verschillende methodes en vaardigheden de aanpak die voor jou het beste werkt. Zodat we antwoord krijgen op jouw vraag: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Als het nodig is, kunnen we naast het studiekeuzetraject ook een talentenanalyse inzetten.

 

Wat we bespreken

Tijdens de gesprekken komt het volgende aan bod:

 • Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?
 • Kernkwaliteiten en drijfveren
 • Talenten in kaart brengen
 • De invloed van anderen op jouw keuzes
 • Bepaal jouw criteria: waaraan moet jouw opleiding minimaal voldoen?
 • Wat is jouw droomberoep?
 • Wat is er allemaal mogelijk; onderzoek naar opleidingen
 • Hoe zet je de volgende stap

 

We kijken hierbij ook naar jouw leerstijl, jouw wensen en je twijfels. En we bespreken eventuele belemmeringen. Zo krijgen we in een paar uur een duidelijk overzicht van wat jij kan, wat je wil en wie jij bent. Precies dat dus wat je nodig hebt om jouw studierichting te kiezen.

Eindrapportage studiekeuzeadvies

Na afloop verwerken we alle uitkomsten en resultaten in een duidelijke eindrapportage. Dit is een uitgebreid verslag waarin we alle bevindingen uit de gesprekken verwerken en waarin we je een studiekeuzeadvies geven van maximaal 3 studies. In het afrondende gesprek bespreken we de conclusies uit dit rapport met jou en als je wil, ook met jouw ouders. Met dit eindrapport heb je een waardevol en nuttig naslagwerk; voor jouw studiekeuze en voor jouw toekomst.

Praktische informatie

De begeleiding in profiel- en studiekeuze is altijd maatwerk en kan plaatsvinden op een moment dat het jou uitkomt. We hebben meerdere locaties, op elk zijn deze sessies in persoonlijke begeleiding mogelijk.

Ontdek ook jouw talent en kies voor jouw toekomst!

HIP Talent & Toekomst helpt jou je talent te ontdekken zodat je keuzes kunt maken voor jouw toekomst. Wil jij dat ook? Of wil je daar meer over weten? Dan horen we graag van je. Neem je contact met ons op?

Tarieven

Benieuwd naar onze tarieven? Klik hier voor onze tarieven

Contact opnemen

Neem contact op met HIP Contact
Informatie aanvragen
030 303 66 08
Open chat
Stel hier je vraag