Geplaatst op 24 september 2020

Een goed begin…..

Door: Jeffrey Diemel

… is het halve werk, de eerste klap is een daalder waard en goed begonnen is half gewonnen. Drie spreekwoorden die nagenoeg dezelfde betekenis hebben en dat is niet voor niets! Denk je eens in dat je start met het schilderen van je kozijnen, zonder goede kwast. Of dat je het Pieterpad wandelt van Groningen tot Limburg zonder goede wandelschoenen. Of dat je na hevige sneeuwval de bergen in rijdt zonder sneeuwkettingen of winterbanden. 

Zo starten (basis)scholen ieder nieuw schooljaar met de zogehete Gouden Weken. In deze Gouden Weken gaat de aandacht naar het creëren van een veilig klimaat in de klas. Natuurlijk is het leuk om elkaar te leren kennen en niet meteen te starten met alle schoolse vakken, maar er zit meer achter de Gouden Weken. Ook hier gaat het om het belang van een goed begin. Als de basis aan het begin goed gelegd wordt, hebben de leerkracht en de groep daar het hele schooljaar plezier van.

Een goed begin zorgt voor een stevige basis en die kan je in heel veel situaties goed gebruiken. Zo ook bij de start van het schooljaar. Schilderen zonder goede kwast is net zo ingewikkeld als wiskundesommen maken zonder stevige rekenbasis. En het Pieterpad wandelen zonder goede wandelschoenen is net zo moeilijk als je schoolwerk bijhouden zonder goede planvaardigheden. En zonder sneeuwkettingen of winterbanden een besneeuwde berg oprijden is net zo’n grote uitdaging als het leren van toetsen zonder te weten wat jouw leervoorkeuren zijn. 

Als je het schooljaar goed begint, heb je daar het hele schooljaar, zo niet je hele schoolloopbaan, plezier van. Zorg dat je weet hoe je moet plannen en dat je weet welke manieren van leren bij jou passen. Zorg dat je hiaten weggewerkt zijn als je verder gaat bouwen en dat je de grammatica snapt voor je zinnen gaat maken. 

Bij HIP weten we na die jaren hoe belangrijk een goed begin is. Wij stimuleren onze leerlingen niet voor niets om vanaf het begin van het schooljaar te starten met huiswerkbegeleiding of bijlessen en vervolgens af te bouwen als dat kan. Hoe fijn als je de juiste vaardigheden hebt aangeleerd om het zelf te kunnen. Dat is waar we het voor doen bij HIP. Wij geven onze leerlingen die goede start om een stevige basis te leggen voor de toekomst. 

Met het bewandelen van het Pieterpad kunnen we je niet helpen, maar wil je de afstand tussen Groningen en Limburg berekenen, een grammaticaal correcte reisblog schrijven of meer weten over de flora en fauna die je onderweg tegenkomt? HIP helpt: bij alle vakken en op alle niveaus!

Lieve groet,

Hanneke & Diete

HIP Ede

Wil je dit bericht delen?
Klik op één van deze kanalen
Informatie aanvragen
030 303 66 08
Open chat
Stel hier je vraag