Geplaatst op 5 juni 2020

De bijzondere lichting van eindexamenkandidaten van 2020!

Door: Barbara Smit

100% procent van onze leerlingen zijn geslaagd!

Het voelt niet als andere jaren, maar we zijn blij dat vandaag toch de dag is dat de vlag uit mag!
We mogen de geslaagden van 2020 zeker nog een beetje het gevoel te geven dat het heel bijzonder is wat ze gepresteerd hebben. Dit jaar geen zand tussen hun tenen tijdens de examenreis naar Cherso, of verzameling armbandjes van alle festivals die ze deze zomer af zouden gaan. Maar de vlag mag uit, net zolang tot die rugzak van ellende uit elkaar valt, zeiknat geregend om zo de kliko in te gaan. Op naar de volgende stap! Wat is die volgende stap eigenlijk? Wat wordt er veel van onze geslaagden gevraagd!
Tussenjaren dreigen in het water te vallen, reizen naar het buitenland worden geannuleerd, toch al beginnen met studeren of toch nog HAVO of VWO erachteraan? Doen we dat dan in 2 jaar of doen we het in 1 jaar? Open dagen? Online dagen, bedoel je? Lekker sfeer proeven via je beeldscherm! Op de vestigingen hoor ik wel 5 verschillende opties voorbij komen, ze gaan van links naar rechts, van onder naar boven, van VWO naar Commerciële Economie en weer terug naar de Hotelschool…of toch maar een paar maanden werken en dan nog hopen op een paar maanden waarin gereisd kan worden? Veel dingen om over na te denken en juist dat nadenken over de gevolgen van hun keuzes kunnen pubers nog niet zo goed. Iets met het emotionele brein wat eerder “af” is dan hun controlerende brein. Hun innerlijke manager is eigenlijk nog met pauze! Maar is het slecht dat ze nu gedwongen worden om hun keuzes te heroverwegen? Keuzes die vaak al gemaakt zijn zonder er al te diep over na te denken, veelal beïnvloed door omgeving? Ik denk dat dit juist heel positief is! Pubers leren zichzelf steeds beter kennen bij elk obstakel die genomen moet worden, van verkeersdrempel tot gat-in-de-weg. Wat wil ík nou eigenlijk? Opties waar totaal niet over na was gedacht passeren ineens wel de revue.
Een aantal van “onze” leerlingen hebben besloten om toch nog HAVO of VWO te gaan doen en komen
volgend jaar gezellig weer bij ons terug op het huiswerkinstituut. Anderen kiezen voor de
mogelijkheid om toch eerst te gaan werken om later dit jaar nog te kunnen reizen en een enkeling
begint al aan zijn studie. Tuurlijk, we hadden het ze allemaal anders gegund! Met knallende kurken
en grote examenfeesten in de tuin van je ouders!
Maar ach…wat in het vat zit verzuurd niet, tijd genoeg voor een goed feestje! (Hoor je ze grommen?) Wij zijn als huiswerkinstituut trots dat ze geslaagd zijn en dat we ze door het schooljaar heen hebben kunnen bijstaan, maar uiteindelijk gaat alle lof naar henzelf! En waarheen zullen ze uitvliegen? En zal het de goede keuze zijn? Geen idee, maar laat ze vooral de keuze zelf maken…zonder knoeien, geen groeien!

Wil je dit bericht delen?
Klik op één van deze kanalen
Informatie aanvragen
030 303 66 08
Open chat
Stel hier je vraag