Cogmed werkgeheugentraining

Online training bij concentratieproblemen en meer

Heeft jouw kind leerproblemen? Dit kan komen door een zwak werkgeheugen, ook als jouw kind hoogbegaafd is. Moeite met concentratie, plannen of taakgericht werken… als het werkgeheugen niet goed functioneert, is dat heel erg lastig. Gelukkig is daar wel iets aan te doen: met de Cogmed werkgeheugentraining. En die training geven we bij HIP; online met een persoonlijke intake en begeleiding. Wil je weten of dit ook iets voor jou of jouw kind is? Vraag het ons!

Wat is het werkgeheugen?

Het werkgeheugen is een belangrijke functie die we dagelijks gebruiken. Het stelt ons in staat om dingen te onthouden gedurende een korte periode en daar actief iets mee te doen. Het wordt ook wel ‘actieve concentratie’ genoemd. Het aanleren van nieuwe dingen, lezen, begrijpen wat je hebt gelezen, iets organiseren, luisteren naar anderen of dingen plannen… het zijn allemaal activiteiten waarbij we ons werkgeheugen nodig hebben. Hoe goed dat wel of niet gaat, hangt dus af van hoe goed het werkgeheugen is ontwikkeld. Merk je dat jouw kind met dit soort taken of activiteiten moeite heeft? Dan kan deze Cogmed-training een groot verschil maken.

 

Symptomen

 • Kinderen met een slecht werkgeheugen herken je aan onder andere:
 • Snel afgeleid zijn
 • Concentratieproblemen
 • Moeite met het starten en/of afmaken van taken
 • Instructies of opdrachten vergeten
 • Vaak niet opletten of veel dromen
 • Steeds om hulp vragen
 • Druk en onrustig gedrag
 • Moeite met gestructureerd / planmatig werken
 • Slecht kunnen plannen of vooruit denken
 • Leerproblemen hebben, zoals bij begrijpend lezen/rekenen
 • Impulsief reageren
 • Moeite hebben met luisteren en op de juiste wijze reageren
 • Gediagnosticeerd ADHD of ADD

 

Wat is een Cogmed werkgeheugentraining?

De Cogmed werkgeheugentraining is een online training die thuis kan worden gevolgd. Tijdens de training worden oefeningen gedaan waarbij het programma zich aanpast op het niveau van de gebruiker. Gaat een oefening goed? Dan wordt het niveau steeds wat moeilijker. Lukt het juist even niet, dan blijft het niveau gelijk of wordt het wat gemakkelijker. Bij de oefeningen gaat het steeds weer om het onthouden van volgordes, bijvoorbeeld van cijfers, letters of patronen. Zo’n reeks moet weer ingevoerd worden, soms in een omgekeerde volgorde. Door dit steeds te trainen, verbetert het werkgeheugen en kan het ook andere taken, die nu nog moeilijk zijn, beter uitvoeren.

Cogmed-training voor hoogbegaafden

Ook voor hoogbegaafden is een Cogmed-training heel geschikt. Hoogbegaafden gebruiken vaker hun inzicht en logische redenatie, maar niet hun geheugen of iets wat ze door automatisering hebben aangeleerd. Dit maakt ze creatief en hierdoor kunnen ze heel makkelijk verschillende informatie koppelen. Maar ze zijn daardoor ook minder sterk in automatiseren, een vaardigheid die veel gevraagd wordt in het onderwijs. Met deze training leren hoogbegaafde kinderen het werkgeheugen te gebruiken en worden ze uitgedaagd om ook fouten te maken. Een belangrijk proces in de ontwikkeling van elk kind.

 

Cogmed-training bij faalangst

Kinderen waarbij alles altijd heel makkelijk gaat, leren niet omgaan met teleurstellingen. Hierdoor kunnen ze faalangst ontwikkelen. Met de Cogmed-training krijgen ze juist opdrachten die op het randje van hun kunnen zitten. Ze zullen daardoor fouten maken, maar dat is ook de bedoeling omdat ze juist daarvan leren. Ook leren ze om door te zetten en zichzelf te motiveren. Vaardigheden die onder andere bij hoogbegaafde kinderen vaak minder goed ontwikkeld zijn. Met deze training ontwikkelen ze, onder begeleiding, die vaardigheden juist wel.

 

Zo werkt de Cogmed werkgeheugentraining

Voor de Cogmed werkgeheugentraining maken we altijd eerst een afspraak voor een persoonlijke intake. Dit kan op elke HIP-locatie. We bespreken dan waar jij of jouw kind tegenaan loopt en of deze training daar een geschikte aanpak voor is. Is dat het geval, dan plannen we een startsessie in. De training kan daarna thuis of op een andere locatie via de computer of tablet gedaan worden. De training bestaat uit oefeningen waarbij reeksen in een bepaalde volgorde onthouden en opnieuw ingevoerd moeten worden. Dit wordt 3 tot 5 keer per week gedaan in een periode van 5 tot 13 weken. Tussendoor nemen we regelmatig contact op om te bespreken hoe het gaat, om feedback te geven of jou of je kind te motiveren. Net wat nodig is. Is de training afgelopen, dan verwerken we de resultaten in een verslag en bespreken dat tijdens een persoonlijke eindevaluatie.

Resultaten met Cogmed

Een Cogmed-werkgeheugentraining is bewezen effectief. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken* toonden de volgende resultaten aan:

 • Verbetering van het werkgeheugen met gemiddeld 23%
 • Ruim 80% van de deelnemers ervaart een langdurige en aanzienlijke verbetering
 • Informatie wordt beter opgenomen
 • Aandacht en concentratie verbetert
 • Symptomen van ADHD nemen af

 

Voor wie is de Cogmed-training?

De Cogmed-training is geschikt voor iedereen vanaf 5 jaar, ook voor volwassenen. Wil je weten of deze training ook past voor de leer- of concentratieproblemen waar jij of jouw kind mee worstelt? Vraag het ons gerust.

 

Cogmed bij HIP Diagnostiek & Advies

HIP Diagnostiek & Advies is een orthopedagogisch centrum dat er is voor jou en je kind. Wij helpen je met onderzoek, advies, begeleiding en behandeling zodat elk kind kan opgroeien tot de beste versie van zichzelf. Merk je dat er sprake is van leerproblemen of loopt het niet lekker op school? Neem dan contact met ons op. Onze experts zijn er om samen met jou de oorzaak te achterhalen zodat we gericht kunnen helpen. Dat kan een Cogmed werkgeheugentraining zijn, maar we hebben ook andere trajecten en trainingen waarmee we jou en jouw kind kunnen helpen zoals een faalangsttraining, cognitieve gedragstherapie of psychologische begeleiding. Waar mogen we jou bij helpen?

Aanmelden

Meld je aan voor de intake Aanmelden
Informatie aanvragen
030 303 66 08
Open chat
Stel hier je vraag