Geplaatst op 19 maart 2024

De eindexamens komen eraan.

Door: Marketing team

Hoe bereid je je kind optimaal voor?

‘De avond voor mijn examen wiskunde lag ik de hele nacht te woelen in m’n bed’, aldus Jeroen. Hij deed vorig jaar eindexamen 6 VWO en herinnert zich goed de gymzaal met tafeltjes in de toets opstelling, de muffe, vage geur van angstzweet en de flesjes cola vergezeld van energybars uitgestald op de tafels. ‘Mijn handen waren klam. En gierend van de stress wachtte ik op het startsignaal waarna ik de examenopgaven mocht openslaan’. 

De beste studiestrategie

Jaarlijks doen ongeveer tweehonderdduizend kandidaten eindexamen in het voortgezet onderwijs in Nederland. Dit eindexamen bestaat uit twee delen; het schoolexamen, gevolgd door een centraal schriftelijk examen in mei. En juist dat centrale examen gaat gepaard met veel druk. De examenmaterie is gewoonweg veel omvattend en daarvoor moet je kind goed kunnen plannen en bijtijds starten. Dat vraagt zelfdiscipline en focus. Zoals genoemd in een eerdere blog over de beste studiestrategieën is herhalen met tussenpozen verreweg de belangrijkste strategie bij het uit het hoofd leren van studiestof. Het herhalend laten stromen van informatie langs de slingerweggetjes in onze hersenen, zorgt ervoor dat de neurale netwerken dikker en sterker worden, totdat het een snelweg is geworden. Pas dan is de studiestof gemakkelijk te reproduceren. Let wel: spreiding van de leermomenten is daarbij superbelangrijk, want ons brein is nogal vergeetachtig. Op tijd beginnen dus en actief met de stof aan de slag gaan.

Focus van een goudvis

Dat spreiden van studiestof vergt enige planning én discipline en laat dat nou niet de sterkste kant zijn van het brein van een puber, aangezien die nog volop in ontwikkeling is. De huidige generatie examenkandidaten, zijn digital natives, die door het leven gaan met de smartphone aan hun hand geplakt. Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat we sinds de invoering van de smartphone collectief meer problemen hebben om ons op dingen te concentreren. Konden we eerder nog gemiddeld 12 seconden onze aandacht vasthouden, nu is dat niet langer dan 8 seconden. Ter vergelijking: Een goudvis heeft met 9 seconden een beter concentratievermogen! Terwijl bij de voorbereiding, maar vooral ook het daadwerkelijk maken van een officieel eindexamen, een goede concentratie onontbeerlijk is.

Optimaal voorbereid

Het goede nieuws is dat je de focus wel kunt trainen. De remedie is namelijk simpel: actief en bijtijds oefenen met het maken van examens. Meters maken in optimale concentratie en feedback krijgen over je antwoorden. Niet alleen het juiste antwoord telt namelijk, maar correctoren letten vooral op de redenatie en de methode die je kind heeft toegepast. Daarmee scoor je de punten.

Oefenen, oefenen, oefenen is dus het devies. Des te meer reden om op tijd te starten met de voorbereiding. Daarvan plukt je kind niet alleen cognitief de vruchten; het levert ook op dat hij of zij met meer zelfvertrouwen deze spannende periode in gaat! En dat scheelt veel onnodige stress.

Examentraining waarmee je hoog scoort

Natuurlijk wil je kind ook graag het examenjaar succesvol afsluiten! Wij helpen je daarbij, met twee soorten trainingen.

Ten eerste bieden we examentrainingen op elk niveau en voor alle vakken. In april organiseren we in samenwerking met Erasmus Education, een aantal weekenden trainingen aan om je kind optimaal voor te bereiden op dit sluitstuk van de middelbare school. Er is veel verschil in kwaliteit tussen de verschillende aanbieders van examentrainingen.
Erasmus Education biedt al sinds 2007 examentrainingen aan en heeft een bewezen trackrecord. Met groepjes van maximaal 6 leerlingen is er veel persoonlijke aandacht en directe feedback. En dat loont zo blijkt! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deelnemers aan de examentrainingen gemiddeld 1,7 punt hoger scoren na het volgen van deze training.

Naast de vakgerichte examentrainingen kun je in de meivakantie bij HIP ook deelnemen aan examenbegeleiding. Hierbij ligt de focus op oefenen van het maken van examens en het focussen van de aandacht. Deze examens worden volgens de examennormering nagekeken en besproken in kleine groepjes. Bij de lastige onderdelen wordt extra uitleg gegeven. Ideaal om goed voorbereid de eindexamens in te gaan. En om de focus wat op te rekken voordat het echte examenwerk in mei begint! 

Wil jij ook een gedegen voorbereiding voor je examen leerling? Kijk dan voor meer informatie op de website of schrijf je direct in. Een overzicht van al onze huiswerkinstituten staat hier op de site. Er is beperkt plaats beschikbaar.

Met hippe groet,

Petra van Hameren


PS Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wil je dit bericht delen?
Klik op één van deze kanalen
Informatie aanvragen
030 303 66 08
Open chat
Stel hier je vraag